Senior-Rooi

Senior-Rooi is een vereniging die zich inzet voor het welzijn en de belangen van alle senioren die ouder zijn dan 50 jaar in Sint Oedenrode in het algemeen, en die van haar leden in het bijzonder. Ongeacht hun leeftijd, etniciteit, geloof, geaardheid, politieke voorkeuren, lichamelijke- of geestelijke beperkingen, uiterlijk enz. Senior-Rooi is, met in medio 2021 zo’n 1500 leden, een informele welzijnsorganisatie. Senior-Rooi werkt nauw samen met KBO-Nijnsel. Met KBO Nijnsel, KBO-Boskant en KBO-Olland vormt  Senior-Rooi het cluster Sint Oedenrode. Senior-Rooi maakt onderdeel uit van de KBO Kring Meierijstad en is verbonden met KBO-Brabant. Senior-Rooi is bekend van:

  • het organiseren van activiteiten gericht op ontmoeting
  • het organiseren van bijeenkomsten gericht op educatie/ontwikkeling/beleving
  • het aanbieding van ondersteuning aan leden
  • onze leden te informeren over relevante maatschappelijke thema’s/ontwikkelingen. (zoals bijeenkomsten over pensioen, testament
  • belangenbehartiging, voor individuele leden, maar vaak indirect ook voor alle senioren in Rooi

 

 

Damiaancentrum

Het Damiaancentrum is een plek waar mensen elkaar ontmoeten in een gemoedelijke, huiselijke sfeer. Iedereen is welkom en kan binnenlopen voor een kop koffie, voor een praatje, of meedoen met een van de vele activiteiten. Samen bezig zijn, de zinnen verzetten, aandacht voor elkaar, dat is waar het om draait.

Een greep uit onze activiteiten: tuinieren, koken en eten, naaien en breien, gesprekken tijdens een wandeling, klussen, fietsen opknappen, zingen, creatief bezig zijn.

Bezoekers zijn van harte welkom. U kunt altijd bij onze activiteiten binnenlopen of een afspraak maken om eens kennis te maken. En natuurlijk kunt u bij ons ook zelf aan de slag  als vrijwilliger bij een van onze activiteiten.

Gebiedsteam Sint-Oedenrode

Gebiedsteam Sint-Oedenrode: In het gebiedsteam werken professionals (Wmo, Jeugd, Participatiewet, Bijzondere Bijstand, minimaregelingen, Schuldhulpverlening en maatschappelijk werk en welzijn) op samen. Een gebiedsteam is een laagdrempelige voorziening waar inwoners terecht kunnen met zorg- en hulpvragen. Alle disciplines zijn vertegenwoordigd in de gebiedsteams waardoor zorg- en hulpvragen snel en integraal kunnen worden opgepakt. Het gebiedsteam bestaat uit:
• Het werkatelier Toegang van Meierijstad
• Welzijn De Meierij
• ONS welzijn
• Mee
• Lumens

Taalwerkplaats Sint- Oedenrode

De Taalwerkplaats Sint-Oedenrode is er om te oefenen met de Nederlandse taal. Voor mensen die het Nederlands niet of nog niet zo goed verstaan, spreken, lezen en schrijven. Elke week komt de groep bij elkaar in de Martinuspassage aan de Markt, tegenover de apotheek en naast de Bibliotheek. Dat is gedurende het schooljaar op woensdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur en op donderdagochtend van half 10 tot 12 uur.
Lezen en schrijven, luisteren, grammatica en spreken komen op verschillende manieren en op verschillende niveaus aan bod. Voor de mensen die dat willen, wordt er ook geoefend met rekenen, met name in de korte cursus ‘Omgaan met geld & administratie’.

De Taalwerkplaats is een ontmoetingsplek voor mensen uit verschillende landen en culturen, die veel van elkaar kunnen leren. Het is ook een plek voor verdere kennismaking met de Rooise gemeenschap en de Nederlandse samenleving.
Iedereen die mee wil doen is welkom!

Jongerencentrum Honk1224 Sint-Oedenrode

HONK1224 is een plek in de kern van Sint-Oedenrode waar alle jongeren van 12 tot en met 23 jaar doordeweeks in de avond terecht kunnen voor een avondje relaxen, sportieve activiteiten of een goed gesprek. Het centrale punt is de huiskamer. Aan de bar kan men terecht voor frisdrank en iets lekkers, maar alcohol wordt er niet geschonken.

Het activiteitenprogramma, de barinkoop en de inrichting van het jongerencentrum zelf worden grotendeels bepaald door de jonge vrijwilligersgroep en de jongeren zelf. De jongerenwerker ondersteunt hierbij. In de avond kan de jongere binnen hangen en mee activiteiten organiseren en bezoeken. In de middag is er de mogelijkheid om bij de jongerenwerker informatie of advies te vragen.

Kinderboerderij de Kienehoeve

Volwasssenen van 18 tot 65+jaar. Volwassen mannen en vrouwen vanaf 18 jaar met een lichte tot matige verstandelijke beperking of een lichte verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. Bij Kinderboerderij Kienehoeve in Sint Oedenrode is heel veel te doen en te beleven. Samen met de vrijwilligers verzorgen de clienten dieren en houden ze de hokken, weiden en de directe omgeving van de kinderboerderij schoon. Daarnaast zijn er altijd wel wat leuke klussen te doen, zoals het schoonhouden van schuilhutten. Verder verzorgt de Kienehoeve de koffie en lunch voor de groep, houdt men het gebouw schoon en haalt men in samenwerking met de gemeente Meierijstad het vuil op bij park de Kienehoef. En met de partners van het nieuwe Streekpark Sint-Oedenrode (camping, restaurant De Helden van Kien) werkt men ook prettig samen.

Centrum Jeugd en Gezin Meierijstad – locatie Sint-Oedenrode

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is de plek waar ouders, verzorgers, kinderen, jongeren en professionals terechtkunnen met vragen over gezondheid, opvoeden, opgroeien en verzorging. Bij het CJG werken deskundige medewerkers die met iedereen meedenken. Bij het CJG Meierijstad kan men verschillende cursussen en trainingen volgen, die te maken hebben met opvoeden en opgroeien. En vindt de inwoner informatie over verschillende thema’s zoals relatie & seks, pesten & geweld, roken, drank & drugs.

PGB zorgbureau Aanbieder BV

PGB Zorgbureau Aanbieder BV biedt ambulante en woonbegeleiding voor cliënten met een verstandelijke /psychiatrische achtergrond. Het is speciaal gericht om mensen vanuit hun thuissituatie te helpen om te leren gaan met hun beperkingen en om met eventuele beperkingen verder te komen in het maatschappelijk functioneren.

Voor sommige diensten en activiteiten die deze organisatie aanbiedt, is een beschikking (= besluit) van de gemeente nodig. Op www.wmodemeierij.nl staan alle diensten waarvoor een inwoner een beschikking kan aanvragen. Beschikking aanvragen? Neem contact op met het gebiedsteam in uw kern:

ViaNeo

ViaNeo biedt begeleiding aan gezinnen met een speciale hulpvraag in verschillende gemeenten in Brabant. Daarbij werken we samen met de ouders om hen en het kind/de jongere te leren omgaan met de speciale zorgvraag.

Door het versterken van de kracht van het gezin kunnen beperkingen gecompenseerd en overbrugd worden. Ieder gezinslid heeft immers zijn eigen rol met eigen mogelijkheden.

We bieden vraaggerichte en passende begeleiding door de juiste hulpverlener, in de juiste frequentie en op de juiste momenten.

Onze begeleiding richt zich op gezinnen met een complexe problematiek. Dit vraagt om extra kwaliteiten van de professionals.

We bieden kwalitatief hoogwaardige maar laagdrempelige zorg, waarbij vraaggericht gewerkt wordt. Daarbij vinden wij het belangrijk – juist in deze tijd van bezuinigingen – om de zorg zo goedkoop mogelijk te houden, maar de kwaliteit te waarborgen. Het belang van het kind/de jongere staat hierin altijd voorop.

In deze regio bieden wij:
– Begeleide omgang
– Flexibele thuisbegeleiding
– Gespecialiseerde naschoolse opvang
– Gezinshulp bij echtscheiding
– Gezinsonderzoek
– Logeeropvang
– Begeleiding met een begeleidingshond
– Vaktherapie
– Verblijf
– Observatie

Voor sommige diensten en activiteiten die deze organisatie aanbiedt, is een beschikking (= besluit) van de gemeente nodig. Op www.rioz.nl staan alle diensten waarvoor een inwoner een beschikking kan aanvragen. Beschikking aanvragen? Neem contact op met het gebiedsteam in uw kern:

GGD Hart voor Brabant – locatie Sint-Oedenrode

De Gemeentelijke GezondheidsDienst (GGD) Hart voor Brabant biedt mensen gezonde kansen om alles uit hun leven te halen. De GGD richt zich op de publieke gezondheid: de taken die de overheid op zich neemt om de gezondheid van iedereen te bewaken, beschermen en bevorderen, zonder dat mensen daar altijd om vragen.

De GGD werkt in opdracht van 25 gemeenten in Midden-Brabant en Brabant-Noord voor meer dan 1 miljoen inwoners. De GGD heeft een aantal wettelijke taken, beschreven in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Hieronder vallen onder andere: jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau en ‘schoolarts’), medische milieukunde, infectieziektebestrijding, bevolkingsonderzoeken en gezondheidsvoorlichting.

Ook heeft de GGD een belangrijke rol in de bestrijding van het coronavirus.