Stichting Door & Voor

Stichting Door & Voor is een zelfstandige stichting die zich inzet “Door en Voor” mensen. De stichting richt zich op alle inwoners in de werkregio. En creëert samen met mensen, die psychische en/of maatschappelijke problemen ervaren, kansen om opnieuw de eigen regie terug te kunnen nemen. Vanuit de kernwaarden zelfregie, ontwikkeling en persoonlijke ontplooiing. Stichting “Door en Voor” biedt daartoe herstelcursussen gericht op herstel, zelfregie en het werken met eigen ervaring, voorlichting/belangenbehartiging, workshops en de Crisis-en Hulpkaart aan. Vrijwilligerswerk is daarin de ervaring/leerplaats. De vrijwilliger ontwikkelt zichzelf en kan er daarom voor anderen zijn.

 

Capabel Taal

Capabel Taal biedt cursussen voor volwassenen in de regio Noord Oost Brabant op het gebied van taal, digitale vaardigheden en rekenen, onder het motto: Iedereen wil meedoen. De cursussen zijn bedoeld voor volwassenen (vanaf 18 jaar) die onvoldoende basisvaardigheden hebben om te participeren in de maatschappij of op de arbeidsmarkt. De taalcursussen zijn zowel voor inwoners met Nederlands als moedertaal (NT1) die beter willen lezen en schrijven als anderstaligen die (beter) Nederlands willen leren. De cursussen zijn niet toegankelijk voor inburgeringsplichtigen. De cursussen kenmerken zich door een praktische, motiverende aanpak: leren door te doen. Capabel Taal brengt mensen in beweging door opdrachten uit de praktijk die aansluiten bij wat mensen willen leren.

Inwoners van Meierijstad volgen les op locaties in Meierijstad: De Lapvoet, PieterBrueghelhuis of ’t Spectrum. Cursisten worden aangemeld door de gemeente, door verwijzers uit het netwerk of door de cursist zelf. De gemeente betaalt de cursussen en beslist welke inwoners in aanmerking komen voor een cursus. We hebben doorlopende trajecten met flexibele instroom, die op toegankelijke locaties in de gemeenten NO Brabant worden georganiseerd.

Lees meer op de website: https://www.capabeltaal.nl/aanmelden.aspx . Op de website is ook de brochure te vinden met het aanbod.

Koning Willem I College

Het Koning Willem I College is een Regionaal Onderwijs Centrum voor middelbaar beroepsonderwijs in de domeinen Economie, Techniek, Zorg & Welzijn en Sport, Creatief, Horeca & Toerisme, Orde & Veiligheid, Entree, Vavo en Educatie.

Raad voor Kinderbescherming

Als een kind ernstig in de knel dreigt te raken, helpt de Raad voor de Kinderbescherming om samen met het kind en de ouders de beste oplossing te zoeken. Alleen als het echt niet anders kan, wordt de rechter erbij betrokken, maar het draait altijd om het belang van het kind. Dat kan onder andere omdat de Raad voor de Kinderbescherming de rechter onafhankelijk adviseert.

Maakt een inwoner zich zorgen om een kind, dan kan hij zich ook melden bij Veilig Thuis.

Meldpunt verward gedrag – Farent

Farent neemt 24 uur, zeven dagen per week meldingen aan van personen met verward gedrag. Als een inwoner zich zorgen maakt over iemand die zich verward gedraagt? Dan kan hij een melding doen, zodat de persoon met verward gedrag zo snel mogelijk hulp kan krijgen.

Jeugdbescherming Brabant

Jeugdbescherming Brabant is actief op de volgende onderwerpen:
– ondertoezichtstelling. Daarbij biedt Jeudgbescherming Brabant verplichte begeleiding bij ernstige zorgen over de veiligheid en ontwikkeling van het kind.
– jeugdreclassering. Door intenseieve begeleiding en controle van jeugdbescherming Brabant houdt de organisatie de jongere op het rechte pad.
– voogdijmaatregel. Als ouders hun kind niet kunnen verzorgen, kan de kinderrechter aan Jeugdbescherming Brabant de verantwoordlijkheid geven voor de verzorging en opvoeding.
– zorg bij crisis. Directe hulp voor elk kind in een onveilige en bedreigende situatie. Dag en nacht.

Jeugdbescherming Brabant werkt samen met anderen, zoals de Raad voor de Kinderbescherming, Centra voor Jeugd en Gezin en andere hulpverleners in de gemeente.

BurgerCoaching

BurgerCoaching begeleidt mensen met een (licht) verstandelijke beperking, een psychisch probleem en / of psychosociale problematiek. Dit zijn bijvoorbeeld leermoeilijkheden, leerachterstanden, ADHD, concentratiestoornissen, verstandelijke beperking en andere specifieke zorgvragen. In elke situatie staat de inwoner en zijn zorgbehoefte centraal. BurgerCoaching vindt het belangrijk dat eenieder zo gelukkig en volwaardig mogelijk deel kan nemen aan de maatschappij. Daarom wil de organisatie samen met de inwoner zijn zelfredzaamheid vergroten, door middel van het benutten van de eigen krachten van de client. De inwoner krijgt begeleiding van professionals die streven naar een goede relatie en gericht zijn op oplossingen.

Voor sommige diensten en activiteiten die deze organisatie aanbiedt, is een beschikking (= besluit) van de gemeente nodig. Op www.wmodemeierij.nl staan alle diensten waarvoor een inwoner een beschikking kan aanvragen. Beschikking aanvragen? Neem contact op met het gebiedsteam in uw kern:

Ypse

Ypse Generalistische Basis GGZ, Psychologie en Preventie, heeft tot doelstelling om mensen met allerlei psychische klachten te behandelen en te begeleiden. De afdeling generalistische Basis GGZ behandelt zowel volwassenen als jeugdigen met lichte tot matig ernstige psychische klachten in de vorm van individuele behandeltrajecten.

Ypse preventie biedt voor alle leeftijdsgroepen diverse (online) trainingen, cursussen en lotgenotencontact in groepsverband.
De ondersteuning die Ypse aanbiedt zijn onder andere:

  • Groepen voor kinderen in een stressvolle thuissituatie en/of kinderen van ouders met psychische problemen / verslavingsproblemen. Deze groepen starten in verschillende leeftijdscategorieën voor kinderen vanaf 4 jaar t/m volwassenen
  • Groepen voor broers of zussen van kinderen met een beperking of psychische kwetsbaarheid
  • Depressiepreventie cursussen en workshops
  • Lotgenotengroepen voor familieleden en naasten van mensen met psychische problemen
  • Lotgenotengroepen voor familieleden en naasten van mensen met dementie
  • Groepen voor naasten van personen die een poging tot suïcide hebben ondernomen of nabestaanden van personen die suïcide hebben gepleegd

Naast bovenstaande groepen biedt Ypse Preventie ook individuele ondersteuning, begeleide E-helath modules en individuele training voor kinderen die gedragsproblemen vertonen (Alles Kidzzz).

Deelname is kosteloos en Ypse leegt geen dossier aan. De cursussen vinden op diverse locaties plaats. Verwijzing vanuit de huisarts is voor preventie activiteiten niet nodig. Er vindt altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek plaats om samen te kijken wat het beste zou passen. Zie voor het volledige preventie aanbod het kopje ‘preventie’ op de website van Ypse.

Voor sommige diensten en activiteiten die deze organisatie aanbiedt, is een beschikking (= besluit) van de gemeente nodig. Op www.rioz.nl staan alle diensten waarvoor een inwoner een beschikking kan aanvragen. Beschikking aanvragen? Neem contact op met het gebiedsteam in uw kern:

2Live

2Live biedt op dit moment twee mogelijkheden aan: 2Live & 2Go.

  • 2Live is een begeleide woonvorm, waarbij jij leert om op eigen benen te staan (huidige locaties: Boxtel, Boxmeer, Den Bosch-Muntel, Den Bosch-Maaspoort, Oss, Vlijmen). 2Live is er voor jongeren tussen de 17 en 25 jaar die binnen maximaal twee jaar zelfstandig willen wonen en leven, maar dat zonder hulp niet voor elkaar krijgen. Het (woon)concept van 2Live is gericht op jongeren uit verschillende doelgroepen met als gemeenschappelijk kenmerk dat de jongeren een steuntje in de rug nodig hebben op weg naar zelfstandigheid en een eigen identiteit en dit op een andere wijze niet of zeer moeilijk kunnen bereiken. 2Live begeleidt jongeren door ze zelf te laten ontdekken wie ze zijn en wat ze kunnen, terwijl 2Live daarbij ondersteunt. Jongeren ontwikkelen zich het snelst door meedoen in de samenleving, dus stimuleert 2Live hen om een vorm van dagbesteding te hebben. Passend werk of een opleiding. 2Live stimuleert ‘het gewone leven’ en de jongere staat centraal. Jongeren worden op maat ondersteund in wonen, werken, leren, omgaan met geld, netwerkontwikkeling, vrijetijdsbesteding en andere vaardigheden die nodig zijn om de aansluiting met de samenleving te hervinden en te behouden. 2Live ziet altijd kansen en laat de jongere deze grijpen, ook als dat niet in één keer lukt. Samenwerken aan nieuw gedrag, (zelf)vertrouwen en een plan voor de toekomst. 2Live biedt daarnaast ook ambulante ondersteuning aan in de vorm van wachtlijsthulp en nazorgtrajecten.
  • Bij 2Go krijg je begeleiding in jouw huidige woonsituatie. 2Go (ambulante) kan worden ingezet ter overbrugging naar een verblijf bij 2Live, maar ook als begeleidingsvorm voor jongeren die zelf een goede verblijfsplek hebben of als vorm van nazorg.

De begeleiding kan gefinancierd worden vanuit (verlengde) jeugdhulp, WMO of een maatwerkovereenkomst. Voor sommige diensten en activiteiten die deze organisatie aanbiedt, is een beschikking (= besluit) van de gemeente nodig. Op www.rioz.nl staan alle diensten waarvoor een inwoner een beschikking kan aanvragen. Beschikking aanvragen? Neem contact op met het gebiedsteam in uw kern:

Regionaal Insituut voor Dyslexie

Het Regionaal Instituut voor Dyslexie (RID) – taal en rekenen, is specialist in onderzoek naar en behandeling van dyslexie en dyscalculie. Met ruim 30 jaar ervaring, een NKD Keurmerk Dyslexie en wetenschappelijk aangetoonde behandelresultaten, is het RID één van de grootste gerenommeerde zorgaanbieders.

Naast dyslexie- en dyscalculiezorg biedt het RID meerdere ondersteuningsvormen voor het onderwijs. Behalve de ontwikkeling van serious games die ingezet kunnen worden in de klas, heeft het RID eveneens een RT aanbod voor scholen op het gebied van technisch- en begrijpend lezen, spelling en rekenen. Daarnaast biedt de RID Academie professionalisering aan het onderwijs. Het RID draagt zo bij aan een doorgaande lijn in de taal- en rekenontwikkeling van kinderen.

De organisatie heeft 13 hoofdlocaties en een groot aantal behandellocaties, verspreid over Nederland en altijd dichtbij of in uw gemeente. Op de website vindt u per locatie de contactgegevens en meer (actuele) informatie. Tevens kunt u uw kind hier aanmelden voor een onderzoek, behandeling of cursus en vindt u hier meer informatie over vergoedingen en kosten.

Voor sommige diensten en activiteiten die deze organisatie aanbiedt, is een beschikking (= besluit) van de gemeente nodig. Op www.rioz.nl staan alle diensten waarvoor een inwoner een beschikking kan aanvragen. Beschikking aanvragen? Neem contact op met het gebiedsteam in uw kern: